Wetenschappers hebben een breuk ontdekt in het binnenste van een gletsjer op Antarctica. 

Het gaat om een breuk die meer dan 20 kilometer landinwaarts is ontstaan op de gletsjer van Pine Island, een belangrijk onderdeel van West-Antarctische ijskap.

De breuk zorgde in 2015 voor het afbreken van een ijsberg met een grootte van ruim 500 vierkante kilometer.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysicial Research Letters.

Satellietbeelden

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door oude satellietbeelden te bestuderen van West-Antarctica. Op de beelden is te zien hoe er in 2013 al een breuk ontstond in het binnenste van de gletsjer. De breuk groeide snel en bereikte na twee jaar het oppervlak van de ijskap. Op dat moment brak de grote ijsberg af.

Inmiddels is de breuk ook gefotografeerd vanuit een vliegtuigje (zie foto). Volgens hoofdonderzoeker Ian Howat van Ohio State University bewijzen de beelden dat het smelten van sommige delen van Antarctica niet meer te stoppen is.

Groenland

"Het is niet meer de vraag of de West-Antarctische ijskap zal smelten, maar wanneer. Het ontstaan van deze breuk toont aan hoe snel deze gletsjers zich terugtrekken", aldus Howat op nieuwssite Phys.org.

Nog nooit eerder werd er een diepe breuk is ontdekt in het ijs van Antarctica. Op de Noordpool en Groenland zijn wel al diverse breuken in het binnenste van gletsjers waargenomen.