Wetenschappers hebben in Tanzania de hoogste boom van Afrika ontdekt.

Het gaat om de boomsoort Entandrophragma excelsum met een hoogte van 81,5 meter die op de flanken van de berg Kilimanjaro groeit. 

De boom wordt echter in zijn voorbestaan bedreigd. In het gebied worden namelijk veel bomen illegaal gekapt.  

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Biodiversity and Conversation.

Steden

Hoofdonderzoeker Andreas Hemp ontdekte twintig jaar voor het eerst enkele reusachtige bomen in Afrika. Tussen 2012 en 2016 keerde hij enkele malen terug naar het gebied om de precieze hoogte te meten met laserinstrumenten. In totaal onderzocht hij tien bijzonder hoge bomen met een lengte tussen de 59,2 en 81,5 meter.

Op de stammen groeien verschillende organismen, zoals varens en andere planten. "De bomen zijn een soort steden voor planten binnen het bos", verklaart Hemp op nieuwssite New Scientist.

Beschermd

De bomen staan net buiten het Kilimanjaro National Park. Hemp hoopt dat de grenzen van het park worden opgerekt, zodat tien 'reuzen' kunnen worden beschermd tegen houthakkers die vaak illegaal hout kappen in het gebied.

De nieuw ontdekte hoogste boom van Afrika komt overigens niet in de buurt van het wereldrecord. In het Redwood National Park in Californië staat een reuzensequoia met een lengte van 115,7 meter.