
'Honden kunnen zich specifieke gebeurtenissen herinneren'
Als het baasje van een hond op een stoel gaat staan, of bijvoorbeeld een paraplu aanraakt, kan het dier zich die gebeurtenis vaak een uur later nog herinneren.
Dat wijst erop dat honden herinneringen op ongeveer dezelfde manier opslaan als mensen.
Tot die conclusie komen Hongaarse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.
Imitatie
Bij een experiment leerden de wetenschappers zeventien honden om een handeling van hun baasje te imiteren met alledaagse objecten, zoals een paraplu, of een stoel. Wanneer het baasje van één van de honden bijvoorbeeld op een stoel ging staan, klom het dier vlak daarna ook op de stoel. Als de eigenaar nadrukkelijk een paraplu aantikte, deed de hond daarna hetzelfde met één van zijn poten.
In het tweede deel van het experiment werden de honden getraind om hun imitatiegedrag even uit te stellen. Nadat ze hadden gezien hoe hun baasje een handeling verrichte met een object, moesten ze op de grond gaan liggen.
Uur
Pas als hun baasje "doe het" riep, imiteerden de dieren de handeling. Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.
Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen. Ook dat wijst erop dat het geheugen van de dieren op dezelfde manier werkt.
Beloning
Tot nu toe gingen wetenschappers er vanuit dat het geheugen van honden weinig specifiek was. De dieren zouden zich vooral herinneren voor welke acties ze waren beloond met voedsel. Het nieuwe onderzoek toont aan dat die theorie niet klopt.
"Ik denk dat hondenbezitters al vermoedden dat honden zich specifieke gebeurtenissen uit het verleden kunnen herinneren", aldushoofdonderzoeker Claudia Fuguzza in de Britse krant The Guardian.
"Dit onderzoek toont aan dat de herinneringen van onze honden niet simpelweg gebaseerd zijn op herhaling en beloningen", verklaart ze op de nieuwssite Science Now.