Een rekenfout is de Europese Marslander Schiaparelli vorige maand fataal geworden. De computer aan boord kreeg foute metingen door.

Het systeem kwam daardoor tot de conclusie dat de lander onder het oppervlak van de planeet zat. In werkelijkheid zat hij in volle vlucht op 3,7 kilometer hoogte.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA woensdag naar buiten heeft gebracht. De organisatie spreekt van een "negatieve hoogteschatting".

Door die foute meting gooide de lander zijn parachute weg en gingen de remmotoren even aan. Dat had pas moeten gebeuren in de laatste seconden voor de landing. Zonder de remming sloeg hij van kilometers hoogte te pletter en ontplofte hij.

De landing van het Schiaparelli-laboratorium was een experiment, bedoeld om de technologie voor een landing op Mars te testen. In begin 2017 moet het onderzoek naar de crash volledig zijn afgerond.

In 2020 wil de ESA samen met Rusland een verkenner naar Mars brengen die op zoek gaat naar sporen van leven. Deze Marslander zal over zonnepanelen beschikken en gaat onder meer boren in het oppervlak.

'Marslander kapot door veel te harde landing'
45
'Marslander kapot door veel te harde landing'