De planeet Mars bevat een gigantische ondergrondse ijsvoorraad, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Onder een 3.300 kilometer brede laagvlakte op het noordelijk halfrond van Mars bevindt zich een ijslaag met een dikte van 80 tot 170 meter.

Het ijs gaat verborgen onder een laag grond van maximaal tien meter diepte. Het bevroren water zou dus mogelijk kunnen worden aangeboord door Marsreizigers. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

Radarmetingen

De ijslaag is in kaart gebracht met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter, een ruimtesonde die meer dan zeshonderd keer over de laagvlakte genaamd Utopia Planitia is gevlogen. Tijdens deze vluchten zijn radarmetingen uitgevoerd van de ondergrond.

Uit de metingen blijkt dat de ijslaag waarschijnlijk is ontstaan uit een dik pak sneeuw dat lang geleden is gevallen en daarna bedolven is geraakt onder grondafzettingen. De ijslaag die nu is overgebleven, bevat nog steeds veel grond, maar zeker 50 tot 85 procent bestaat uit bevroren water.

Watervoorraad

Het bevroren water kan van pas komen als mensen in de toekomst naar Mars zullen reizen. "Deze afzetting is waarschijnlijk beter bereikbaar dan al het andere waterijs op Mars", verklaart hoofdonderzoeker Jack Holt van de Universiteit van Texas op de nieuwssite van de NASA.

"Het bevindt zich namelijk op een lage breedtegraad in een plat en glad gebied waar niet zo moeilijk is om een ruimteschip te laten landen als in andere regio's met bevroren ijs."