'Mensenbloed kan muizenlichaam verjongen'

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om het lichaam van muizen een  verjongingskuur te geven met behulp van menselijk bloedplasma.  

De twaalf maanden oude muizen, gedroegen zich na injecties met bloedplasma van jonge menselijke proefpersonen net zo actief als drie maanden oude muizen.

Ook het geheugen van de dieren leek te verbeteren onder invloed van de menselijke bloedvloeistof.

Dat hebben Amerikaanse onderzoekers van het bedrijf Alkahest bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience.

Injecties

Muizen van twaalf maanden zijn qua ouderdom ongeveer vergelijkbaar met 50 jaar oude mensen. De wetenschappers gaven de dieren van middelbare leeftijd bij het experiment twee keer per week injecties met bloedplasma van 18 jaar oude menselijke proefpersonen. Na ongeveer drie weken begon het gedrag van de dieren te veranderen.

Ze renden sneller door open ruimtes en leken net zo actief te spelen als jonge muizen. Ook slaagden ze er beter in om de weg te onthouden in een doolhof. Bij onderzoek op de hersenen van de muizen zagen de wetenschappers dat er bijzonder veel nieuwe hersencellen waren gegroeid in hun brein.

Bloedtransfusie

De wetenschappers kunnen de verjonging van de dieren nog niet goed verklaren. "Het bloed van jonge mensen moet een bepaald stofje bevatten dat ervoor zorgt dat ze jong blijven", verklaart onderzoekster Victoria Bolotina op nieuwssite New Scientist.    

Het is onduidelijk of het verjonginfseffect ook zal optreden als oudere mensen een bloedtransfusie ondergaan met bloed van jonge proefpersonen. "Daar is tot nu toe alleen anekdotisch bewijs voor", aldus onderzoekster Sakura Minami, die ooit een verjongingskuur voor mensen hoopt te ontwikkelen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie