Australië schuift elk jaar enkele millimeters heen en weer over de aardbol, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Als het zomer is op het zuidelijk halfrond, verschuift het continent ongeveer een millimeter naar het noordwesten. Ook zakt de noordwestkust van Australië twee tot drie millimeter naar beneden in dit seizoen.  

In de winter schuift het continent weer terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Geophysical Research.

GPS

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door veranderingen te meten in locaties van 14 GPS-stations op het Australische continent. Satellieten kunnen de positie van dit soort punten op de millimeter nauwkeurig registreren.

Australië schuift waarschijnlijk heen en weer over de aardbol, omdat het massamiddelpunt van de aarde gedurende het jaar iets verandert onder invloed van extra regenval (in de herfst en winter) en de verdamping van water (in de zomer). 

"Water verandert elk seizoen van plek in de atmosfeer van de aarde", verklaart hoofdonderzoeker Shin-Chan Han van de Universiteit van Newcastle op nieuwssite Phys.org. "Die beweging zorgt voor een detecteerbare verandering van de positie van Australië." 

Water

De studie toont aan dat GPS-metingen in Australië niet altijd tot op de millimeter betrouwbaar zijn. In het dagelijks leven zal dat niet voor problemen zorgen. Bij precisiemetingen - zoals het in kaart brengen van zeeniveau - kunnen kleine meetfouten echter grote rekenfouten veroorzaken, zo benadrukt Shin-Chan Han.

"Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze afwijkingen in GPS-metingen."