Een vleermuis die veel voorkomt in Noord- en Zuid-Amerika blijkt het snelst vliegende dier ter wereld te zijn. 

De vleermuis met de naam Tadarida brasiliensis kan tijdens een horizontale vlucht snelheden bereiken rond de 160 kilometer per uur.

Daarmee is het dier sneller dan de gierzwaluw, die tot nu toe werd beschouwd als het snelst horizontaal vliegende dier ter wereld. Dat concluderen onderzoekers van het Max Planck Instituut in de Duitse plaats Radolfzeil.

De wetenschappers plakten bij hun experiment minuscule radio-ontvangers op de huid van enkele vleermuizen van de soort Tadarida brasiliensis. Deze apparaatjes wogen slechts een halve gram en liet na vijf dagen vanzelf los. De wetenschappers konden de vleermuizen aan de hand van het radiosignaal volgen met een klein vliegtuigje en zo de snelheid van de dieren in kaart brengen.

De metingen zorgden voor veel verbazing bij hoofdonderzoeker Kamran Safi. "Eerst konden we de gegevens die we verzamelden bijna niet geloven", verklaart hij. "Maar ze waren correct: de vrouwelijke vleermuizen, die slechts 11 tot 12 gram wegen, vlogen soms meer dan 160 kilometer per uur. Dat is een record voor horizontale vlucht."  

Aerodynamisch

Tot nu toe werd aangenomen dat vleermuizen niet zo snel konden vliegen als vogels, omdat de structuur van hun vleugels over het algemeen voor meer luchtweerstand zorgt. Tadarida brasiliensis beschikt echter over bijzonder aerodynamische vleugels. Ook het lage lichaamsgewicht van de dieren helpt waarschijnlijk bij het bereiken van grote snelheden.