De ogen van bonobo's gaan na hun veertigste levensjaar achteruit, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De apen houden naarmate ze ouder worden steeds meer afstand van hun soortgenoten bij het vlooien. Dat komt waarschijnlijk omdat ze van dichtbij niet meer goed kunnen zien.

Tot die conclusie komen Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door foto's te maken van vlooiende bonobo's in Congo. Op de afbeeldingen bestudeerden ze de vlooi-afstand die de apen in acht namen. 

Afstand

De oudere bonobo's bleken hun armen bij het karweitje veel verder te strekken dan hun jongere soortgenoten. Hoe ouder de apen, hoe meer afstand ze nemen, zo blijkt uit de studie. Bonobo's kunnen een leeftijd van vijftig jaar bereiken.

"We ontdekten dat wilde bonobo's rond hun veertigste de eerste tekenen van verziendheid vertonen", verklaart hoofdonderzoeker Heungjin Ryu op nieuwssite Phys.org. "De resultaten waren zeer verrassend. Toen we met het onderzoek begonnen, had ik niet verwacht dat leeftijd zo'n sterke voorspeller zou zijn van verziendheid."

Mensen

De studie suggereert dat verziendheid bij mensen niet is ontstaan door moderne activiteiten zoals het staren naar computerschermen en het lezen van boeken. Waarschijnlijk hadden onze aapachtige voorouders ook al last van de aandoening.