Chimpansees in het Afrikaanse land Guinee vissen regelmatig naar algen in rivieren en meren, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De dieren wikkelen de algen als een soort spaghettidraden om lange stokken om ze vervolgens uit het water te trekken.

Dit gedrag is nooit eerder waargenomen bij chimpansees. Waarschijnlijk zijn algen een belangrijke voedingsbron voor de in Guinee levende groep.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Primatology.

Camera's

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de chimpansees in het Bakoun-woud te bespioneren met camera's die beweging detecteren. Op de videobeelden is te zien hoe verschillende dieren met stokken ver in het water reiken om algen te pakken te krijgen. De stokken die de apen gebruiken zijn volgens de wetenschappers soms vier meter lang.   

"We vermoeden dat de algen vooral in het droge seizoen een belangrijke bron van voedsel zijn voor de chimpansees in het Bakoun-woud", aldus hoofdonderzoeker Christophe Boesche op nieuwssite Phys.org. "In deze periode waren de geobserveerde chimpansees soms wel een uur aan het vissen."  

Termieten

De zoetwateralgen die worden gegeten door de chimpansees in Guinee bevatten veel suikers, eiwitten en vetten.

Wetenschappers hebben weliswaar vaker chimpansees geobserveerd die lange stokken gebruiken om voedsel te pakken te krijgen. Maar tot nu toe ging het altijd om termieten, en niet om algen.