De eerste mensen vestigden zich 10.000 jaar eerder in de binnenlanden van Australië dan tot nu toe werd aangenomen. 

Sommige van de meest afgelegen gebieden in het berggebied Flinders Ranges, werden 46.000 tot 49.000 jaar geleden al bewoond.

Tot nu toe werd aangenomen dat de eerste mensen die Australië bereikten tot 39.000 jaar geleden vooral aan de kust bleven wonen.

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Schuilplaatsen

De onderzoekers ontdekten in de zuidelijke bergketen Flinders Ranges enkele oude schuilplaatsen met een overvloed aan menselijke en dierlijke botten, gereedschap en primitieve kunstvoorwerpen. Ze stuitten onder meer op resten van eieren van uitgestorven reuzenvogels. Ook vonden ze met rood pigment beschilderde rotsblokken. In totaal verzamelden ze drie kilo aan materiaal. 

Volgens hoofdonderzoeker Giles Hamm toont de vondst van de schuilplaatsen aan dat de eerste bewoners van Australië zich razendsnel over het continent verspreidden.

"Mensen vestigden zich 49.000 jaar geleden al in de droge gebieden van Australië, zeker 10.000 jaar eerder dan werd aangenomen", verklaart hij op nieuwssite Phys.org. "Waarschijnlijk reisden ze in allerlei richtingen over het continent."

Dieren

De eerste bewoners van de binnenlanden hadden waarschijnlijk weinig problemen om voedsel te vinden, zo blijkt uit de vondst van de eieren en dierlijke botten. "Ze leefden tussen de dieren en jaagden op bepaalde soorten", aldus onderzoeker Gavin Prideaux. "Er was volop interactie tussen mens en dier."