Chimpansees hebben minder last van stress als ze in het gezelschap zijn van familie of vrienden.

De apen maken in conflictsituaties relatief weinig stresshormonen aan als ze steun krijgen van bevriende soortgenoten. Maar ook tijdens dagelijkse bezigheden worden chimpansees rustiger van de aanwezigheid van bekenden.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

De wetenschappers volgden een groep chimpansees in Oeganda gedurende zes maanden. Ze hielden steeds bij wat de dieren deden en in welk gezelschap de individuele apen verkeerden. Ook verzamelden ze urinemonsters van de chimpansees.

De urine van de verschillende dieren werd vervolgens geanalyseerd om te bepalen hoe veel stresshormonen ze hadden aangemaakt.

Mensen

"We ontdekten dat de aanmaak van het stresshormoon glucorticoïde bij elke bezigheid relatief laag was nadat chimpansees contact hadden met vrienden en familie, in plaats van met willekeurige individuen", aldus onderzoekster Catherine Crockford op nieuwssite Phys.org.

Het effect van interacties met bekenden was het sterkste tijdens conflicten. "Maar het trad ook op tijdens het vlooien en het rusten", aldus Crockford. De wetenschappers vermoeden dat ook bij mensen de aanwezigheid van vrienden en familie van groot belang is om te 'ontstressen'.