De hersenen van baby's groeien exponentieel in de laatste fase van de zwangerschap, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

In de laatste drie maanden die baby's doorbrengen in de baarmoeder verviervoudigt hun hersenmassa.

Vooral de grote hersenen en de hersenstam groeien razendsnel in deze periode, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics.

De wetenschappers vergeleken de hersenontwikkeling van twee groepen baby's. De kinderen uit de eerste groep kwamen gemiddeld ter wereld na 27 weken. De baby's uit de andere groep brachten 39 weken door in de baarmoeder.

Groeispurt

Uit het onderzoek bleek dat de hersenen van de vroegtijdig geboren kinderen een soort groeispurt in de baarmoeder hadden gemist. Het hersenvolume van deze baby's was veel minder groot dan dat de kinderen die na 39 weken waren geboren.

Vooral de grote hersenen waren minder goed ontwikkeld bij de vroeggeboren baby's. Dit hersengebied is belangrijk bij het uitvoeren van leertaken, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en de motoriek.

Verschillen

De verschillen tussen de twee groepen kinderen wijzen er volgens hoofdonderzoekster Catherine Limperopoulos op dat elke extra dag in de baarmoeder van groot belang is voor de hersenontwikkeling van baby's.

"Als het maar enigszins mogelijk is, moeten baby's in de baarmoeder worden gehouden, zodat ze worden beschermd tegen de gevaren van de omgeving daarbuiten", verklaart ze op nieuwssite Phys.org.