De blauwe koraalslang beschikt over een uniek gif dat mogelijk van pas komt bij de ontwikkeling van nieuwe pijnstillers. 

Met het gif kan de slang met de naam Calliophis bivirgatus het zenuwstelsel van prooien volledig platleggen. Maar de stof kan ook nieuwe inzichten bieden in de manier waarop pijn in het menselijk lichaam wordt verwerkt. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Toxins.

Blauwe koraalslangen komen vooral voor in Indonesië, Thailand en Maleisië. De dieren hebben gifklieren die een derde van hun lichaamslengte beslaan en jagen vooral op andere, jonge gifslangen en schorpioenen. Deze prooien overlijden niet meteen nadat ze zijn gebeten door de koraalslang.

"In plaats daarvan activeert het gif alle zenuwen van deze snel bewegende prooien, waardoor het lichaam van deze dieren als het ware bevriest", verklaart hoofdonderzoeker Bryan Fry op nieuwssite Phys.org.

Mensen

Bij een onderzoek in het laboratorium ontdekten de wetenschappers dat het gif echter ook een bijzondere uitwerking heeft op het menselijk lichaam. De stof werkt in op zogenoemde natriumkanalen in zenuwen. Deze kanalen zorgen ervoor dat pijnprikkels vanuit de zenuwen worden doorgestuurd naar de hersenen.

Als deze kanalen kunnen worden lamgelegd met gif, zouden pijnprikkels dus niet meer voelbaar zijn.

"Het gif heeft een sterke uitwerking op een specifiek natriumkanaal dat  belangrijk is bij de bestrijding van pijn bij mensen", aldus Fry. "Dit is een ontdekking die op de lange termijn kan leiden tot nieuwe toepassingen in de gezondheidszorg."