15.000 asteroïden in beeld die ooit in kunnen slaan op aarde

Wetenschappers hebben al 15.000 asteroïden gevonden die door de ruimte razen en ooit kunnen inslaan op aarde. En het totale aantal ruimterotsen is waarschijnlijk nog veel hoger. 

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die meedoet aan het onderzoek, heeft het aantal donderdag bekendgemaakt.

Drie jaar geleden stond de teller op 10.000. ''We ontdekken gemiddeld dertig nieuwe objecten per week. Enkele tientallen jaren geleden vonden we dertig in een jaar'', aldus ESA. Dat tempo gaat waarschijnlijk omhoog als nieuwe, geavanceerde telescopen in gebruik worden genomen.

In ons zonnestelsel zijn meer dan 700.000 asteroïden. De meesten staan ver weg en komen nooit in de buurt van de aarde. Maar een deel ervan staat in onze omgeving. Dat zijn de Near-Earth Objects (NEOs).

Kilometer in doorsnee

Sommige rotsblokken zijn meer dan een kilometer in doorsnee. Daarvan is volgens ESA ongeveer 90 procent gevonden. ''Van de stenen die groter dan 100 meter zijn, hebben we slechts 10 procent gevonden. En minder dan 1 procent van de objecten die groter dan 40 meter zijn.''

De kans is bijzonder klein dat een van die objecten in de komende veertig jaar inslaat. Maar volgens ESA moeten alle NEOs in de gaten worden gehouden om te weten waar ze naartoe gaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie