De Europese Marslander Schiaparelli is neergestort op Mars. Mogelijk is de robot geëxplodeerd. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag gezegd.

Foto's die gemaakt zijn door de NASA-sonde Mars Reconnaissance Orbiter laten zien dat de Schiaparelli op een hoogte van twee tot vier kilometer naar beneden is gestort en werd verwoest toen het op de planeet terecht kwam.

De ESA verloor vijftig seconden voordat Schiaparelli het Marsoppervlak zou moeten raken het contact met de Marslander. Het was daarom onduidelijk of de lander een 'zachte landing' had gemaakt.

Bekijk de verklaring van ESA:

Atmosfeer

De ESA wist donderdag bij een persconferentie nog niet te vertellen of de landing succesvol was verlopen. Het wist wel dat Schiaparelli succesvol de atmosfeer van Mars was binnengedrongen. Het hitteschild deed zijn werk en ook de twee parachutes die de zeshonderd kilo zware robot moesten afremmen, gingen open.

Het lijkt mis te zijn gegaan nadat de parachutes de Marslander loslieten en de remraketten het overnamen. De raketten werden in eerste instantie wel geactiveerd, maar waarschijnlijk eerder uitgeschakeld dan de bedoeling was. De ESA zei uit te moeten zoeken op welke hoogte de Schiaparelli zich bevond toen dit gebeurde.

Test

Ondanks dat de staat van de Marslander nog onduidelijk was, sprak de ESA donderdag al van een groot succes. Schiaparelli's voornaamste rol is om een Europese landingstechnologie te testen met het oog op een missie in 2020. Het verzamelen van data tijdens de afdaling is daarbij een belangrijk onderdeel. Daarin was de Marslander volgens de ESA geslaagd.

De ESA wil in 2020 samen met Rusland een verkenner naar Mars brengen die op zoek gaat naar sporen van leven. Deze Marslander zal wel over zonnepanelen beschikken en gaat onder meer boren in het oppervlak.

De ruimtevaartorganisatie bevestigde woensdag al dat het moederschip, de Trace Gas Orbiter, succesvol in een baan om Mars is gebracht. Mede daarom is de ESA verheugd over de ruimtemissie.