'Langnek-dinosaurussen' zijn Antarctica overgestoken

Enkele gigantische dinosaurussen zijn ongeveer honderd miljoen jaar geleden waarschijnlijk van Zuid-Amerika naar Australië getrokken via Antarctica. 

Het gaat om sauropoda, plantenetende dinosaurussen met een lange nek die vermoedelijk zijn geëvolueerd in Zuid-Amerika, maar waarvan nu ook fossielen in Australië zijn aangetroffen.  

De dieren konden van het ene naar het andere continent trekken omdat Antarctica destijds ijsvrij was en via landbruggen was verbonden met Zuid-Amerika en Australië.  Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen na de vondst van twee fossielen van sauropoda. De dieren zijn opgegraven op verschillende plekken in het oosten van Australië. De resten van de sauropoda zijn 95 tot 98 miljoen jaar oud.

Temperatuur

Aangezien hun voorouders in Zuid-Amerika leefden, moeten de dieren een lange tocht hebben gemaakt om Australië te bereiken. Waarschijnlijk profiteerden de sauropoda bij deze tocht van een periode van opwarming van de aarde die ruim 100 miljoen jaar geleden zorgde voor een ijsvrij Antarctica.

"De wereldwijde temperatuur nam in deze periode zo sterk toe dat sauropoda over landmassa's konden reizen in poolgebieden", verklaart paleontoloog Paul Upchurch van het University College in Londen op BBC News. "Waarschijnlijk konden de sauropoda Australië pas 105 miljoen jaar geleden bereiken."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie