Gelande Marslander Schiaparelli werkt niet goed

De landing van de Europese Marslander Schiaparelli is niet helemaal succesvol verlopen. De robot is geland, maar gedraagt zich niet naar behoren. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekendgemaakt.

Het is nog onduidelijk of de lander een 'zachte landing' heeft gemaakt. Vlak voordat het apparaat het Marsoppervlak raakte, stopte het met het uitzenden van signalen.

De ESA weet wel dat Schiaparelli succesvol de atmosfeer van Mars is binnengedrongen. Het hitteschild deed zijn werk en ook de twee parachutes die de zeshonderd kilo zware robot moesten afremmen, gingen open. 

Het lijkt mis te zijn gegaan nadat de parachutes de Marslander loslieten en de remraketten het overnamen. De raketten werden in eerste instantie wel geactiveerd, maar waarschijnlijk eerder uitgeschakeld dan de bedoeling was. De ESA onderzoekt op welke hoogte de Schiaparelli zich bevond toen dit gebeurde.

De ESA heeft langer de tijd nodig om alle data te analyseren om erachter te komen in welke staat Schiaparelli zich op de rode planeet bevindt.

Succes

Desondanks spreekt de ruimtevaartorganisatie van een groot succes. Schiaparelli's voornaamste rol is om een Europese landingstechnologie te testen met het oog op een missie in 2020. Het verzamelen van data tijdens de afdaling is daarbij een belangrijk onderdeel. Daarin is de Marslander volgens de ESA geslaagd. 

De ESA wil in 2020 samen met Rusland een verkenner naar Mars brengen die op zoek gaat naar sporen van leven. Deze Marslander zal wel over zonnepanelen beschikken en gaat onder meer boren in het oppervlak.

De ruimtevaartorganisatie bevestigde woensdag al dat het moederschip, de Trace Gas Orbiter, succesvol in een baan om Mars is gebracht. Mede daarom is de ESA verheugd over de ruimtemissie. 

De Schiaparelli moest woensdagmiddag om 16.48 uur op het Marsoppervlak terechtkomen, maar de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt kreeg toen geen bevestiging van de landing. Het uitblijven van het signaal wees erop dat de landing mogelijk was mislukt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie