Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onderzoekers kiezen Huygens als grootste Nederlandse wetenschapper

Christaan Huygens is volgens vooraanstaande Nederlandse toponderzoekers de grootste Nederlandse wetenschapper ooit. Dat blijkt uit een peiling van tijdschrift Quest.
Door ANP

De onderzoekers roemen de natuurkundige, astronoom en uitvinder Huygens als "een van de vaders van de moderne fysica en wiskunde, bijna gelijk aan Isaac Newton".

Microbioloog Antoni van Leeuwenhoek werd als tweede gekozen en natuurkundige Henk Lorentz als derde. In totaal waren vijftien wetenschappers genomineerd. De enige nog levende wetenschapper op de lijst was primatoloog Frans de Waal.

De toponderzoekers kozen voor Huygens (1629-1695) omdat hij uiteenlopende wetenschappelijke doorbraken op zijn naam heeft staan, zoals zijn theorie dat licht uit golven bestaat. Als astronoom ontdekte hij onder meer de ringen van Saturnus. Verder vond hij het slingeruurwerk uit en stond hij aan de wieg van verschillende wiskundige methoden.

Aan de peiling van Quest deden 23 wetenschappers mee die ooit zijn beloond met de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

Aanbevolen artikelen