Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Mysterieuze röntgenstraling gemeten in verre sterrenstelsels

Amerikaanse sterrenkundigen hebben een onverklaarbaar soort röntgenstraling gemeten van mysterieuze objecten in verafgelegen sterrenstelsels. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om om objecten die een honderd keer sterkere straling uitzenden dan de röntgenstraling die normaal gesproken wordt opgevangen uit de ruimte van objecten zoals zwarte gaten en neutronensterren.

Ook is de straling steeds maar heel even meetbaar. Na enkele uren verdwijnen de stralingsbronnen alweer.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.  

Satelliet

De wetenschappers van de Universiteit van Alabama kwamen de mysterieuze straling bij toeval op het spoor. Ze waren op zoek naar zwarte gaten en analyseerden gegevens van het Chandra X-Ray Observatory, een satelliet die röntgenstraling kan detecteren.  

Röntgenstraling is meestal afkomstig van zwarte gaten die gassen van nabijgelegen sterren naar zich toetrekken. De wrijving die ontstaat in de draaischrijven van deze gassen zorgt voor de straling.

"Maar de straling van de objecten die we nu hebben gevonden is honderd tot tweehonderd keer groter", aldus hoofdonderzoeker Jimmy Irwin op nieuwssite New Scientist.

Materie

In 2003 en 2007 zijn er vergelijkbare stralingsbronnen waargenomen in verafgelegen sterrenstelsels. De sterrenkundigen kunnen het fenomeen tot nu toe niet verklaren. Irwin vermoedt dat de straling wordt veroorzaakt door relatief kleine zwarte gaten die grote hoeveelheden materie van sterren opslokken. "Maar dat is slechts een theorie."

Aanbevolen artikelen