ESA verwacht donderdagochtend duidelijkheid over Marslander

De vluchtleiding in het Duitse Darmstadt heeft woensdagavond nog geen bevestiging van de landing van de Europese Marslander Schiaparelli ontvangen. Pas donderdagochtend wordt duidelijk of Europa erin is geslaagd een lander op Mars te zetten.

Volgens de planning moest de robot om 16.48 uur op het Marsoppervlak terechtkomen. Het uitblijven van het signaal kan betekenen dat de landing is mislukt, maar het is ook mogelijk dat het signaal te zwak is. Normaal gesproken doet het signaal er tien minuten over om de aarde te bereiken.

Op een andere manier probeert de ESA alsnog zekerheid te kregen. In de loop van de avond moet het lot van de lander duidelijk worden.

De ESA heeft inmiddels wel een duidelijk signaal van het moederschip van Schiaparelli ontvangen. De Trace Gas Orbiter draait in een baan om Mars. Deze satelliet zal het signaal van Schiaparelli moeten verwerken en naar de aarde sturen.

Parachute

Marslander Schiaparelli heeft er een reis van ruim vijfhonderd miljoen kilometer op zitten. In maart van dit jaar werd Schiaparelli gelanceerd en afgelopen zondag werd de lander losgekoppeld van zijn satelliet.

Op een hoogte van 121 kilometer komt de robot de atmosfeer van Mars binnen. Tijdens de landing moet de zeshonderd kilo zware robot zijn snelheid in zes minuten van 21 duizend kilometer per uur afremmen.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee parachutes. Op een hoogte van één kilometer nemen de remraketten het over. Deze werken tot twee meter boven het Marsoppervlak, waarna de lander op de planeet valt. Tijdens de landing maakt de lander vijftien foto's van de rode planeet.

Het beoogde landingsgebied van vijftien bij honderd kilometer is vlak bij de huidige locatie van het Amerikaanse marskarretje Oppurtunity, dat sinds 2004 rondrijdt op Mars.

Sporen van leven

Na de landing kunnen we verder niet veel verwachten van Schiaparelli. Door het gebrek aan zonnepanelen kan de meetapparatuur hoogstens enkele dagen actief zijn. In die tijd meet hij windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid om hem heen.

De landing van Schiaparelli is vooral belangrijk met het oog op een missie in 2020. Dan wil ESA samen met Rusland een verkenner naar Mars brengen dat op zoek gaat naar sporen van leven. Deze Marslander zal wel over zonnepanelen beschikken en gaat onder meer boren in het oppervlak.

Tot die tijd verricht het moederschip metingen in de atmosfeer van Mars. Zowel de missie van 2016 als 2020 zijn onderdeel van het ExoMars-project, waarin de ESA samenwerkt met de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos.

Mankement

De landing van woensdag was vooral bedoeld om de technologie te testen. Dat is nodig omdat in het verleden ruim de helft van de missies naar Mars niet succesvol bleken. Veel van de Marslanders raakten uit koers, misten hun doel of crashten tijdens de landing.

In 2003 wist ESA met Beagle-2 succesvol te landen op Mars, maar kort daarop volgde een fataal mankement.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie