Mysterieuze oerbizon geïdentificeerd op oude grottekeningen

Wetenschappers hebben met behulp van oude grottekeningen en DNA-onderzoek een nog onbekende bizonsoort ontdekt die 17.000 jaar geleden leefde.

Het gaat om een kruising tussen de uitgestorven steppebizon en en het oerrund, de voorouder van moderne runderen.  

De kruising leverde een smallere bizon met kleine hoorns op, die vaak is afgebeeld op grottekeningen maar tot nu toe niet werd herkend als aparte soort. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door meer dan 800 oude grottekeningen te bestuderen. Op deze tekeningen worden meestal bonkige steppebizons met lange hoorns afgebeeld. Maar vanaf 17.000 jaar geleden verschijnen er vaker smalle bizons met kleinere hoorns op de tekeningen.  

De onderzoeker analyseerden ze genetisch materiaal in de tandresten van 64 steppebizons om erachter te komen of er sprake was van een aparte soort.

Uit het onderzoek blijkt dat sommige steppebizons inderdaad vreemde genen in hun DNA hadden. Waarschijnlijk hebben enkele van de dieren ongeveer 120.000 jaar geleden gepaard met oerrunderen, waardoor er een soort met kleinere hoorns en een smaller lichaam ontstond, die zichzelf begon voort te planten.

Bijzonder

Deze nieuwe bizonsoort kwam ongeveer 17.000 jaar zo veel voor dat het dier vaker door grotbewoners werd getekend dan de 'originele' steppebizon. Waarschijnlijk is de gekruiste soort ook een voorouder van de moderne Europese bizon. 

Volgens hoofdonderzoeker Julien Soubrier van de Universiteit van Adelaide is het erg bijzonder dat de kruising tussen steppebizons en oerrunderen is uitgegroeid tot een aparte soort. "Kruisingen zijn over het algemeen niet erg vruchtbaar", verklaart hij op nieuwssite New Scientist. "Vaak sterven ze daarom snel weer uit."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie