Vissen zijn gevoelig voor optische illusies

Vissen zijn gevoelig voor optische illusies, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De dieren zien bruine vlakjes op de schaduwzijde van een getekende rubikskubus aan voor oranje. 

Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Het is al langer bekend dat mensen een de kleur bruin op de schaduwzijde van een getekende rubikskubus ook verwarren met oranje, terwijl ze dezelfde kleur op een andere zijde wel als bruin waarnemen (zie filmpje).

Beloning

Om te testen of ook vissen in de optische illusie zouden trappen, trainden de wetenschappers enkele koraalvissen om met hun kop een oranje of juist een bruin vakje in hun aquarium aan te raken. Als de dieren de juiste kleur aantikten, werden ze beloond met voedsel.

Vervolgens werden de vissen geconfronteerd met een driedimensionaal getekende rubikskubus met bruine vakjes op twee zijdes. De dieren die waren getraind om oranje vakjes aan te raken, zwommen relatief vaak naar het vakje op de schaduwzijde.

Gevoelig

De koraalvissen die gewend waren om naar bruine kleuren te zwemmen, kozen opvallend vaak voor het vakje op de lichte zijde.   

Het bewijst volgens hoofdonderzoekster Karen Cheney dat de vissen net als mensen gevoelig zijn voor de optische illusie, zo verklaart ze op nieuwssite Phys.org "De onderzoeksresultaten wijzen erop dat de vissen 'denken' dat de twee vakjes verschillende kleuren hebben, terwijl dat niet zo is."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie