Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Betekenis van gezichtsuitdrukkingen is niet wereldwijd hetzelfde'

De betekenis van gezichtsuitdrukkingen is niet in alle culturen hetzelfde, zo blijkt uit een nieuwe studie. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Geïsoleerd levende bevolkingsgroepen op Papoea-Nieuw-Guinea ervaren een gezicht met opengesperde ogen en open mond als bedreigend. Op mensen in westerse culturen komt dit gezicht juist angstig over. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De wetenschappers confronteerden bij hun onderzoek 72 inwoners van de Kiriwina-eilanden met een aantal foto's van mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen. Sommige gelaatsexpressies riepen dezelfde reacties op als in westerse culturen. Zo associeerden alle proefpersonen een lachend gezicht met blijdschap. 

De gezichtsuitdrukking die in westerse culturen synoniem staat voor angst werd door bijna alle proefpersonen echter als boos en agressief geïnterpreteerd. De wetenschappers zijn zeker van hun conclusies, omdat ze negen maanden samenleefden met hun proefpersonen en ook de lokale taal op de Kiriwina-eilanden leerden spreken.

Dans

Volgens onderzoeker James Russell van de Universiteit van Boston suggereert de studie dat de betekenis van gezichtsuitdrukkingen kan veranderen onder invloed van cultuur.

Mogelijk zijn de inwoners van de Kiriwina-eilanden niet het enige volk dat een gezicht met opengesperde ogen en mond associëren met agressiviteit, zo verklaart hij op nieuwssite Science Now. Hij wijst op de traditionele dansen van de Maori, een volk in Nieuw-Zeeland dat krijgsdansen uitvoert waarbij de deelnemers ook dit soort gelaatsexpressies gebruiken om tegenstanders te imponeren.  

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat alle volken ter wereld gezichtsuitdrukkingen op dezelfde manier gebruiken.

Aanbevolen artikelen