Vrouwelijke chimpansees vechten in tegenstelling tot mannetjes vrijwel nooit om een hogere status te bemachtigen binnen hun groep, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Vrouwtjes accepteren hun plek in de sociale rangorde veel meer dan mannetjes. Ze wachten over het algemeen totdat oudere soortgenoten sterven en verwerven dan pas een hogere status binnen de groep.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Groeien

De wetenschappers baseren hun theorie op het gedrag van 100 chimpansees in het Gome National Park in Tanzania. Ze bestudeerden 40 jaar aan wetenschappelijke beschrijvingen van de dagelijkse activiteiten van de dieren. De oorspronkelijke studies werden onder meer uitgevoerd door Jane Goodall.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de sociale status van vrouwtjes gemiddeld genomen blijft groeien tijdens hun leven. Door sterfgevallen klimmen ze langzaam op de sociale ladder.

Wachtrij

Mannetjes bereiken hun top in de sociale rangorde meestal rond hun twintigste levensjaar door middel van gevechten. Daarna neemt hun status langzaam af, omdat ze vaker als verliezer uit de strijd komen bij fysieke confrontaties. 

"We ontdekten dat de vrouwtjes zodra ze eenmaal volwassen zijn nooit een hogere status bereikten door confrontaties aan te gaan met anderen", verklaart hoofdonderzoeker Steffen Foerster op nieuwssite Phys.org. "Ze nemen als het ware plaats in een formele wachtrij."