De huidskleur van de wrattige voelsprietvis kan veranderen onder invloed van verbleekt koraal, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De vis heeft normaal gesproken paarse en oranje tinten zodat ze niet opvallen in kleurig koraal, maar de huid van het dier wordt wit als het koraal in hun leefgebied verbleekt.

Dat melden biologen uit de Maleviden in het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs. Het is voor het eerst dat een verbleekte wrattige voelsprietvis is gesignaleerd.

De onderzoekers kwamen de voelsprietvis bij toeval op het spoor tijdens een duiksessie voor de noordelijke kust van de eilandengroep en fotografeerden. De vis zat te rusten in een verbleekt stukje koraal en viel op door zijn witte huidskleur.

Onderzoeker Gabriel Grimsditch maakte onmiddellijk een foto van het dier. "We waren erg opgewonden over wat we zagen", verklaart hij op nieuwssite New Scientist.  

Opwarming

Wrattige voelsprietvissen kunnen hun huidskleur binnen enkele weken aanpassen aan hun omgeving, zodat ze minder goed zijn te zien voor roofdieren. De dieren hebben een relatief klein leefgebied dat ze zelden of nooit verlaten. De kans is dus groot dat de verbleekte voelsprietvis al lange tijd een witte huidskleur heeft.

Het verbleken van koralen is een gevolg van de opwarming van de aarde. Doordat het zeewater steeds warmer wordt, sterven algen die bepaalde voedingsstoffen produceren voor koralen. De koralen verliezen daardoor hun kleur.