Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Universum bevat twee biljoen sterrenstelsels'

Het heelal bevat twee biljoen sterrenstelsels. Dat is meer dan twintig keer zoveel als aanvankelijk werd gedacht.
Door NU.nl

Britse wetenschappers komen tot de nieuwe conclusie door toepassing van 3D-modellen die zijn gemaakt op basis van door ruimtetelescoop Hubble geproduceerde afbeeldingen. Hubble draait sinds 1990 rond de aarde. 

"Het is ongelofelijk dat meer dan 90 procent van de sterrenstelsels nog moet worden bestudeerd", zegt onderzoeksleider Christopher Conselice van de Universiteit van Nottingham. "Wie weet wat voor interessante ontdekkingen we doen met de volgende generatie telescopen."

Met de modellen hebben de wetenschappers een beeld gekregen van sterrenstelsels in verschillende periodes in de geschiedenis van het heelal. Het onderzoek ging terug naar meer dan dertien miljard jaar. Dat is in de buurt van de oerknal, die het heelal zou hebben gevormd.

Volgens de onderzoekers was het aantal sterrenstelsels enkele miljarden jaren na het ontstaan van het heelal tien keer zo groot.

Het is erg lastig om onderzoek te doen naar de andere sterrenstelsels. Met de huidige technologie kan zo’n 10 procent van het universum worden waargenomen. Het licht van de rest heeft nog niet de tijd gehad om de aarde te bereiken.

Aanbevolen artikelen