Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Maan aan heldere ochtendhemel

Veel vaker inslagen van asteroïden op maan dan gedacht

Op de maan komen veel vaker inslagen van asteroïden voor dan tot nu toe werd aangenomen. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Jaarlijks ontstaan ongeveer 180 nieuwe kraters op de maan met een minimale doorsnede van tien meter.

Dat is honderd keer zo veel als uit eerdere schattingen is gebleken, zo melden onderzoekers van de NASA in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De wetenschappers bestudeerden om de paar jaar foto's van verschillende gebieden op het oppervlak van de maan. Ze turfden steeds het aantal nieuwe kraters dat was ontstaan in deze regio's. Vervolgens berekenden ze aan de hand van deze getallen hoeveel inslagen van ruimtestenen er naar schatting per jaar plaatsvinden op het hele oppervlak van het hemellichaam.

"We kwamen uit op 222 nieuwe kraters", aldus hoofdonderzoeker Emerson Speyerer op nieuwssite Phys.org. "Daarbij vonden we opvallend veel kraters met een diameter van ten minste tien meter, zeker 33 procent meer dan we van tevoren hadden voorspeld."

Aarde

De studie suggereert dat het oppervlak van de maan (waarop vooral fijne stof ligt) elke 81.000 jaar volledig wordt omgewoeld.

Ook op aarde dalen soms asteroïden neer. Maar het aantal inslagen van ruimtestenen op de maan is veel groter door de dunne atmosfeer van het hemellichaam.


Lees meer over:

Maan de Steenwinkelasteroïden

Aanbevolen artikelen