'Verblijf op Mars kan leiden tot dementie'

Astronauten die lange tijd op Mars verblijven zullen mogelijk na enkele maanden al last krijgen van dementie, zo blijkt uit een nieuwe studie met ratten. 

De geladen deeltjes die in de atmosfeer van de rode planeet voorkomen kunnen de verbindingen in de hersenen van ratten beschadigen. 

Waarschijnlijk zal ook het menselijk brein worden aangetast door deze deeltjes.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Aarde

Mars heeft geen magnetisch veld zoals de aarde, dat geladen deeltjes uit het heelal tegenhoudt. De wetenschappers van de Universiteit van Californië vroegen zich af welk effect deze deeltjes hebben op de hersenen.

Ze stelden een groep ratten bloot aan geladen deeltjes in een laboratorium van de NASA. Vervolgens onderzochten ze het brein van de proefdieren.

Tot zes maanden na blootstelling aan de geladen deeltjes bleken de hersenen van de dieren ontstekingen te bevatten. Vooral de verbindingen tussen verschillende hersencellen waren beschadigd. De ratten presteerden ook minder goed bij testjes waarbij ze hun geheugen moesten gebruiken en lastige beslissingen moesten nemen.  

Geheugenverlies

De hoofdonderzoeker vermoedt dat de atmosfeer van Mars eenzelfde soort effect zou hebben op het menselijk brein.

"Blootstelling aan de geladen deeltjes kan leiden tot allerlei beschadigingen aan het zenuwstelsel die lang na de ruimtereis kunnen blijven bestaan", verklaart hoofdonderzoeker Charles Limilo op nieuwssite ScienceDaily. "Denk aan geheugenverlies en depressies. Dat soort aandoeningen kunnen een leven lang voortduren. Dit is dus geen goed nieuws voor astronauten die ooit naar Mars zullen worden gestuurd."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie