Zondag 26 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
marijuana cannabis

Eeuwenoud graf vol cannabis ontdekt in China

Archeologen in China hebben een eeuwenoud graf ontdekt dat is volgestopt met cannabisplanten.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De cannabis in het graf is als een soort kleed over de buik van een naar schatting 35 jaar oude overledene neergelegd. Dat melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Economic Botany.

De wetenschappers ontdekten het graf bij opgravingen op een historische begraafplaats in de Turpanlaagte, een woestijnachtig gebied vlakbij Kazachstan. De wetenschappers waren op zoek naar sporen van cannabisgebruik, aangezien er in het gebied al vaker duizenden jaren oude resten van cannabisplanten zijn gevonden.

In het graf lagen in totaal 13 planten. Aan de harsklieren van de planten konden wetenschappers zien dat de bladeren relatief veel THC bevatten, een psychoactieve stof die zorgt voor de hallucinerende werking van cannabis. De planten werden dan ook  gekweekt om te roken, of om op te kauwen, zo meldt National Geographic News

Primeur

Het woestijngebied werd waarschijnlijk ooit bevolkt door een samenleving waarbinnen het gebruik van cannabis een belangrijke plaats innam. Mogelijk werden de planten geconsumeerd bij speciale rituelen of tegen ziektes.

Volgens hoofdonderzoeker Hongen Jian is zijn ontdekking een primeur. Nog nooit eerder werd er een graf ontdekt waarin complete cannabisplanten lagen.

Aanbevolen artikelen