Wetenschappers hebben nieuwe software ontwikkeld die haaien kan herkennen aan foto's van hun rugvin. 

Het computerprogramma is in staat om haaien in 81 procent van de gevallen correct te identificeren aan de contouren op de huid van hun rugvin. Dat meldt nieuwssite New Scientist.   

Wetenschappers van de Universiteit van Bristol ontwikkelden het 'vinherkenning-systeem' door 240 foto's van haaien in te voeren in de computer. Vervolgens lieten ze de software zoeken naar subtiele verschillen tussen het huidpatroon op de rugvinnen.

Gevechten

Het nieuw ontwikkelde computerprogramma focust zich slechts op een klein deel van de huid, zodat haaien ook herkenbaar blijven als hun rugvin beschadigt raakt, bijvoorbeeld bij een gevecht.

De onderzoekers kwamen op het idee voor 'vin-herkenning' door een studie waarbij een witte haai in 2005 negen maanden lang werd gevolgd met behulp van een GPS-chip. Deze haai met de bijnaam Nicole reisde in die periode van Zuid-Afrika naar Australië en weer terug en gaf daarmee voor het eerst inzicht in het extreme reisgedrag van witte haaien.

Makkelijker

Nicole verloor haar chip in 2006 en is daarna nooit meer gesignaleerd. De nieuwe software' zou het veel makkelijker maken om de reizen van haaien in kaart te brengen. Mogelijk kan zelfs Nicole weer worden geïdentificeerd.   

De nauwkeurigheid van het 'vinherkenning-systeem' is nu echter nog onvoldoende. Hoofdonderzoeker Ben Hughes wil de effectiviteit van de software verbeteren door meer foto's van haaien te analyseren met de computer. in 2017 hoopt hij het systeem op de markt te kunnen brengen.