Muizen worden minder snel ziek als ze in een ruime kooi met veel speeltjes leven.  

Na een verblijf van twee weken in zo'n 'verrijkte' omgeving maakt het immuunsysteem van de dieren opvallend veel moleculen aan die infecties bestrijden. Ook worden er meer genen actief in hun lichaam die betrokken zijn bij de afweer tegen ziektes.

Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Immunology.   

De wetenschappers van de Queen Mary Universiteit in Londen kwamen tot hun bevindingen door twee groepen muizen twee weken lang in verschillende kooien te plaatsen. De ene groep werd gehuisvest in een normaal verblijf met alleen zaagsel en bakjes voor voedsel.

De andere muizen verbleven in een ruimere kooi met speeltjes in verschillende kleuren.

Toen de onderzoekers de dieren na veertien dagen blootstelden aan een onschadelijke infectie, bleek het immuunsysteem van de muizen uit de verrijkte kooi veel beter te reageren.  

Opmerkelijk

"Na slechts twee weken in die verrijkte omgeving met meer ruimte en speeltjes was het immuunsysteem van de muizen veranderd", verklaart hoofdonderzoeker Fulvio D'Acquisto op nieuwssite Phys.org. "Ze leken beter te zijn voorbereid op het vechten tegen infecties."

Volgens de immunoloog zijn de resultaten van het experiment opmerkelijk. "Het effect dat optrad bij de muizen is bijzonder, omdat we ze geen medicijnen hebben gegeven", aldus D' Acquisto. "We hebben alleen hun leefomgeving veranderd. Je zou kunnen zeggen dat we ze alleen naar een soort vakantieverblijf hebben gestuurd."

Vakantie

De resultaten bieden perspectief voor een nieuw soort behandeling bij mensen, beweert D' Acquisto.  

"Stel je voor dat een dokter de omgeving van zijn patiënten ook zou kunnen veranderen door ze bijvoorbeeld een vakantie van twee weken voor te schrijven. We moeten dit eerst verder onderzoeken, maar het zou een goede aanpak kunnen zijn voor het behandelen van chronische ziektes."