De Britse wetenschappers David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz hebben dinsdag de Nobelprijs voor de Natuurkunde gekregen voor de ontdekking van exotische materiaaltoestanden. 

Dat is dinsdag bekendgemaakt in het Karolinska-instituut in Stockholm, een medische universiteit. 

Volgens The Guardian ontdekten de wetenschappers "totaal onverwacht gedrag van vaste stoffen". Ze ontwierpen een wiskundig systeem om de gedragingen van de stoffen te kunnen begrijpen.

De ondekkingen zouden een belangrijke rol kunnen gaan spelen bij de ontwikkelingen van compleet nieuwe materialen die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor elektronische aparaten. 

Wetenschappers over de hele wereld zijn de laatste jaren op zoek naar "elektronische wondermaterialen", zoals de Volkskrant de stoffen noemt, en het onderzoek van de onderscheiden wetenschappers is een doorbraak op dat gebied.  ''Dankzij hun pionierswerk is de jacht op nieuwe en exotische toestanden van materie geopend'', aldus de Zweedse Academie.

Het vakgebied van de wetenschappers heet 'topologie', 'de leer van vormen'. "Cruciaal daarin is dat fundamenteel verschillende vormen - zoals een bol en een donut - wiskundig niet zomaar in elkaar zijn om te vormen. Ook in de natuurkunde is een verschil in topologie haast onoverbrugbaar", stelt de Volkskrant in een artikel uit 2014. 

De drie Britse wetenschappers zijn allen verbonden aan Amerikaanse topuniversiteiten. Aan de prijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (830.000 euro) verbonden. Thouless krijgt de helft daarvan, Haldane en Kosterlitz delen samen de andere helft.

Video: Drie Britten winnen Nobelprijs voor Natuurkunde

Autofagie

Maandag won de Japanse bioloog Yoshinori Ohsumi de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde, voor zijn onderzoek naar autofagie, het natuurlijk proces waarbij cellen delen van zichzelf afbreken. Woensdag wordt de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend.