Ruimtesonde Rosetta is vrijdagmiddag gecontroleerd neergestort op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Daarmee is na ruim twaalf jaar een einde gekomen aan de missie van Rosetta.

De op ramkoers liggende ruimtesonde stuurde tot vlak voor de geplande crash nog gedetailleerde foto's door van de komeet naar de aarde. Ruimtevaartorganisatie ESA verloor, zoals verwacht, het contact met Rosetta op het moment dat de sonde het oppervlak van 67P raakte. Dat gebeurde rond 13.20 uur Nederlandse tijd.

Rosetta kwam na meer dan 6 miljard kilometer vliegen, tien jaar na het vertrek vanaf de aarde, in augustus 2014 aan op de plaats van bestemming. Drie maanden later zette het een landingstoestel, genaamd Philae, af op de komeet. Dat was een unieke prestatie, maar de landing ging niet helemaal goed.

De Philae stuiterde en kwam op een andere plek terecht dan de bedoeling was. Hij stond in de schaduw. Daardoor haperde de verbinding en na ruim twee dagen viel het contact weg. Sindsdien is er maar eventjes weer contact geweest.

Philae stuurde zijn informatie door via de sonde naar de aarde. In juli van dit jaar gaf ESA Philae definitief op. De energie van de komeetlander was op. De verkenner had daarvoor al maandenlang niets meer van zich laten horen. Een eerdere wanhoopspoging om de lander 'wakker te schudden' mislukte.

Ontdekkingen

Desondanks bracht de missie enkele belangrijke ontdekkingen op. Zo vonden wetenschappers cruciale bouwstenen die het leven op aarde mogelijk maken. Ook ontdekte Rosetta zuurstofmoleculen in een gaswolk die uit de komeet kwam.

Daarnaast werd waterdamp, koolmonoxide, kooldioxide en diverse stikstof-, zwavel- en koolstofverbindingen aangetroffen op 67P.

Begin deze maand bleek uit verzamelde informatie van Rosetta dat klonten stof de basis vormen van kometen en planeten. Bestaande theorieën die zeggen dat kleine stofdeeltjes samensmelten en zo uiteindelijk tot planeten en kometen vormen, werden hiermee bevestigd.

Niet eeuwig

Bij het begin van de Rosetta-missie was al duidelijk dat de kometenjager niet eeuwig gegevens kon blijven doorsturen. De ruimtesonde draaide rondjes om de komeet en nam steeds meer afstand van de zon. De zonnepanelen leverden daardoor steeds minder energie voor de overdracht van data.

In 2014 overwoog de ESA nog om Rosetta in een staat van winterslaap te brengen. De ruimtesonde zou zich over vijf jaar namelijk weer dichter bij de zon bevinden en zou dan in theorie weer metingen kunnen verrichten. Maar de kans was groot dat de apparatuur aan boord tegen die tijd niet meer zal werken door de grote temperatuurschommelingen en straling in de ruimte.

De ESA besloot daarom om Rosetta gecontroleerd te laten neerstorten.