De oudste woestijnen ter wereld zijn te vinden in Centraal-Azië, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Zandvlaktes als de Gobiwoestijn, de Ordoswoestijn en de Taklamakan zijn al meer dan dertig miljoen jaar oud. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Stanford in het wetenschappelijk tijschrift Geology.

De wetenschappers analyseerden isotopen van koolstof in miljoenen jaren oude grondlagen in de woestijnen. Aan deze atomen is globaal af te leiden of er in het verleden veel of weinig planten groeiden. De wetenschappers vonden in heel Centraal-Azië isotopen, die erop wijzen dat er in het gebied al 30 miljoen jaar weinig of geen planten groeien.

Sahara

"Het lijkt erop alsof Centraal-Azië al veel langer droog is dan andere vergelijkbare regio's in de wereld", verklaart hoofdonderzoeker Jeremy Craves op nieuwssite New Scientist

De Sahara is bijvoorbeeld nog relatief jong. Door de Afrikaanse woestijn liepen vermoedelijk 6000 jaar geleden nog grote rivieren. Zeven miljoen jaar geleden was het gebied zelfs zeer bosrijk, zo is gebleken uit eerder geologisch onderzoek.

Gebergtes

Craves vermoedt dat Centraal-Azië al zo lang woestijnachtig is door het ontstaan van het Himalaya-gebergte en het Tibettaanse Plateau, ongeveer 45 miljoen jaar geleden. Deze bergketens houden veel regenachtige lucht uit het westen van China op afstand.  

Het Altaj-gebergte in Mongolië levert ook een bijdrage aan de droogte in Centraal-Azië. Deze bergketen ontstond 10 miljoen jaar geleden en blokkeert een stroom van vochtige lucht uit China en Rusland.