Zonne-auto Nuna moet later starten vanwege oponthoud door aanhouding

Het Nuon Solar Team dat met de zonnewagen Nuna meedoet aan een race in Zuid-Afrika is woensdagmiddag door de politie aan de kant gezet. Dat gebeurde net voor de finish in Port Elizabeth. Door het oponthoud werd de uiterlijke finishtijd met zo’n tien minuten overschreden, waardoor het team donderdag pas later kan starten. 

"We zijn aangehouden door een aantal nieuwsgierige politieagenten", meldt het team dat momenteel in Zuid-Afrika meedoet aan de Sasol Solar Challenge, een race voor door zonne-energie aangedreven voertuigen. Volgens een woordvoerster van het team was de politie bang dat de opvallende wagen opstoppingen zou veroorzaken op de snelweg.

Het kostte de teamleden uiteindelijk zestien minuten om de politie uit te leggen wat ze aan het doen waren. Uiteindelijk mocht de Nuna onder politiebegeleiding verder rijden en moest de organisatie van de Solar Challenge een verklaring afleggen. 

De verlate binnenkomst heeft tot gevolg dat de Nederlanders donderdag later moeten starten en dat gaat ten koste van de voorsprong die het team heeft. Teamleider Sjoerd Stevens zet in op coulance van de organisatie en hoopt op kwijtschelding van de extra tijd. "Aangehouden worden door de politie is een situatie van overmacht."

Het Delftse team staat op de eerste plaats in deze langste race voor zonnewagens ter wereld. De Nederlanders rijden in de Nuna8S, de nieuwste versie van de succesvolle Nuna-reeks.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie