Wetenschappers zijn erin geslaagd om kunstbloedvaten te implanteren in het lichaam van lammetjes. 

Bij de dieren werden een deel van hun longslagader vervangen door een in het laboratorium gecreërd bloedvat dat in het lichaam bleef doorgroeien.

De techniek kan in de toekomst mogelijk leiden tot nieuwe manieren om kinderen met hartafwijkingen te behandelen.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Schapen

De wetenschappers creërden de kunstbloedvaten met behulp van huidcellen van schapen waaruit stamcellen werden gekweekt.

Deze cellen werden in het laboratorium zo gemodificeerd dat ze in de vorm van bloedvaten begonnen te groeien. Na vijf weken werden de bloedvaten ontdaan van alle cellen, waardoor er alleen een soort skelet overbleef. Met deze 'bloedvatskeletten' werd vervolgens een stuk van de longslagader vervangen bij verschillende lammetjes.

Volwassen

Die ingreep slaagde bijzonder goed. De lammetjes overleefden de ingreep en groeiden op tot volwassen schapen. 

Na de implantatie begonnen er al snel lichaamseigen cellen van de dieren op de kunstbloedvaten te groeien, waardoor de organen niet werden afgestoten. Er ontstonden als het ware nieuwe bloedvaten op de 'bloedvatskeletten', die daardoor meegroeiden met het lichaam.

Hartoperatie

Volgens hoofdonderzoeker Robert Tranquillo kunnen vergelijkbare bloedvaten in de toekomst mogelijk worden gebruikt bij hartoperaties, bijvoorbeeld als slagaders moeten worden gehecht bij kinderen.

Nu moeten jonge patiënten bij wie een slagader is gehecht vaak veel operaties ondergaan, omdat de hechtingen niet meegroeien met hun lichaam.

De nieuw geteste kunstbloedvaten kunnen in theorie wel meegroeien. "We maken gebruik van een natuurlijk proces in het lichaam dat van de bloedvatskeletten weer levend weefsel maakt", aldus Tranquillo op nieuwssite Phys.org. "Hopelijk kunnen we dit binnen enkele jaren testen op mensen."