Voor het eerst is er een baby geboren met naast het gebruikelijke dna van de vader en de moeder, ook nog de genetische code van een donor. De doktoren maakten gebruik van een nieuwe controversiële techniek om te voorkomen dat het kindje een genetische ziekte van de moeder zou krijgen.

Mitochondria zorgen in de cellen van het lichaam dat voedsel wordt omgezet in energie. Sommige vrouwen met bijvoorbeeld genetische afwijkingen, zoals een energiestofwisselingsziekte, kunnen deze overdragen op hun kinderen.

De moeder van het vijf maanden oude jongetje draagt het syndroom van Leigh bij zich, meldt New Scientist. Dat kan fataal zijn voor baby's als het wordt overgedragen: haar eerste twee kindjes overleden als gevolg van de ernstige stofwisselingsziekte.

Het team van Amerikaanse doktoren reisde af naar Mexico om de nieuwe methode toe te passen, omdat daar geen wetten zijn die het verbieden.

De doktoren maakten gebruik van mitochondriale donatie om embryo's te creëren met gezond mitochondria. Het schadelijke dna werd uit een eicel van de moeder gehaald en 'gemengd' met een eicel van een gezonde donor om vervolgens een nieuwe eicel te maken. Deze werd vervolgens bevrucht door het sperma van de man.

De baby krijgt uiteindelijk 0,1 procent dna van de donor (mitochondriaal dna).

Video: Eerste baby met dna van drie mensen geboren

Doorbraak

Het is niet voor het eerst dat er wordt geëxperimenteerd met het verwekken van baby's met dna van drie verschillende personen. Eind jaren negentig werden hiervoor ook al technieken getest. In 1997 werd de Amerikaanse Emma Ott geboren met een mix van genen van drie personen uit een controversiële IVF-behandeling. In dit geval gaat het om een nieuwe technologie die doktoren kunnen toepassen.

Volgens experts betekent de nieuwe methode een doorbraak in de medicijnen en kan het ook mogelijk andere mensen helpen waarbij genetische ziektes in de familie zitten. Ze waarschuwen wel dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de technologie.

In Groot-Britannië zijn wetten aangenomen die deze techniek gaan toestaan.