Wetenschappers hebben grotendeels intacte eiwitten ontdekt in een 3,8 miljoen jaar oude eierschaal van een struisvogel uit Tanzania. 

De eiwitten in de 3,8 miljoen jaar oude eierschaal zijn 50 keer ouder dan het oudste DNA dat ooit is ontdekt.

Door de structuur van de eiwitten te bestuderen kunnen de wetenschappers de DNA-volgorde van de prehistorische struisvogel waarschijnlijk deels reconstrueren. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

De wetenschappers ontdekten de eierschaal op de vlakte van Laetoli, een plek in Tanzania waar vaak fossielen worden gevonden van struisvogeleieren. De eerste moderne mensen gebruikten de schalen waarschijnlijk om water in te dragen.

De 3,8 miljoen jaar oude eierschaal komt echter uit een tijd waarin moderne mensen nog niet bestonden. De oudste struisvogels ontstonden mogelijk meer dan vijftig miljoen jaar geleden.

De eiwitten in de gefossiliseerde schaal zijn bewaard gebleven doordat mineralen in de omliggende rotsen de stoffen hebben beschermd. Daardoor is de volgorde van aminozuren waaruit de eiwitten zijn opgebouwd, nog steeds af te lezen.

Dinosaurusei

"Deze volgorde van aminozuren kan ons meer vertellen over de functie van het eiwit", verklaart hoofdonderzoeker Kirsty Penkman op BBC News. "Vervolgens kunnen we meer evolutionaire informatie achterhalen over het dier."

De aminozuren in eiwitten ontstaan namelijk onder invloed van de DNA-volgorde van een organisme. Door de opbouw van de aminozuren te analyseren, kunnen wetenschappers deze volgorde grotendeels reconstrueren. 

De ontdekking dat eiwitten in eierschalen miljoen jaren kunnen overleven, biedt perspectief in het onderzoek naar de evolutie van dieren uit de prehistorie. "Zelfs de schalen van dinosauruseieren worden nu misschien interessant om te analyseren", aldus Penkman.