Landelijk onderzoek naar hallucinaties van start

Nederlandse onderzoekers beginnen deze week met een groot onderzoek naar de vraag hoe hallucinaties ontstaan. 

De wetenschappers van het UMC Utrecht Hersencentrum schatten dat ongeveer 15 procent van de bevolking regelmatig dingen ziet of hoort die er niet zijn.

Met een online test en videogame willen ze achterhalen hoe dit soort hallucinaties ontstaan. Iedereen kan aan het onderzoek meedoen.  

Dat meldt het Weekend van de Wetenschap

Waarnemingen

De wetenschappers vermoeden dat hallucinaties worden veroorzaakt door zogenoemde snelle waarnemingen. Als we geluiden of beelden in een oogwenk moeten interpreteren, ontstaan er waarschijnlijk af en toe vergissingen in het brein.

Het onderzoek wordt geleid door hoogleraar psychiatrie Iris Sommer. Ze wil bij zo veel mogelijk mensen testen hoe snel ze waarnemen en hoe veel fouten ze maken bij die waarnemingen.

Snelle waarnemingen zijn niet de enige mogelijke oorzaak van hallucinaties. “We denken dat verschillende factoren mensen gevoelig maken voor hallucinaties", aldus Sommer.

Eenzaamheid

Ook slaapgebrek, eenzaamheid, alcohol, drugsgebruik, of allergieën kunnen volgens Sommer een rol spelen." Graag willen we ontdekken welke factoren de sterkste invloed hebben. Als we goed begrijpen hoe het zit, kunnen we daarmee nieuwe behandelingen ontwikkelen.

Het onderzoek wordt gehouden in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober. Bij dit evenement openen ruim 250 wetenschappelijke instellingen en bedrijven hun deuren. Bezoekers kunnen op verschillende plaatsen de videogame spelen waarmee hun waarnemingen worden getest.    

Het is ook mogelijk om online als proefpersoon mee te doen aan het onderzoek.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie