Struiken zijn meer wijd verspreid op aarde dan bomen door hun vertakte stammen, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

Op 40 procent van het aardoppervlak groeien struiken, terwijl bomen slechts op 28 procent van de aardbodem voorkomen. Dat komt waarschijnlijk omdat de vertakte stammen van struiken zorgen voor een snelle groei en efficiënte voorziening van voedingsstoffen.

Zweedse onderzoekers komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Plant Science.

Het is al langer bekend dat er in de natuur meer struiken dan bomen voorkomen, maar tot nu toe was er weinig onderzoek gedaan naar de vraag waarom dat zo is.

Computermodel

Biologen van de Universiteit van Göthenborg hebben met behulp van een computermodel aangetoond waarom struiken sneller groeien dan bomen. "We hebben een verklaring gevonden voor het feit dat struiken in zo veel verschillende gebieden succesvol zijn", schrijft hoofdonderzoeker Frank Götmark.

Uit het model blijkt dat het transport van water en voedingsstoffen in struiken efficiënter verloopt dan in bomen door de vertakte stammen, zo meldt nieuwssite ScienceDaily. Door de vertakkingen komt de voeding sneller aan op de plaats van bestemming in de struik.

Schors

Verder hebben struiken door hun vertakte stammen in verhouding ook meer schors dan bomen. Het groeiproces verloopt daardoor waarschijnlijk sneller. Op het schors ontstaan namelijk de toppen waaruit nieuwe twijgjes, takken en bladeren groeien.

De studie naar struikgroei kan nieuwe inzichten bieden in de snelle verspreiding van struiken in graslanden en heides, die lijkt op te treden door klimaatverandering.