Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NASA ontdekt mogelijke geisers op maan Europa

De NASA heeft mogelijk geisers ontdekt waar waterdampen uitkomen op het oppervlak van de maan Europa. De wetenschappers kwamen dankzij de ruimtetelescoop Hubble tot hun bevindingen.
Door NU.nl

Dat maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maandag bekend. De Hubble werd in 1990 gelanceerd en is tot nu toe de meest geavanceerde telescoop ooit.

Met de vindingen groeit de hoop voor eventuele toekomstige expedities naar de maan van Jupiter. Het bevestigt het vermoeden van de wetenschappers dat er water op Europa aanwezig is.

De waterdampen van de geisers komen ruim 200 kilometer boven het oppervlak uit, waarna het terug op de maan regent. In totaal zijn er drie waarnemingen geweest door de NASA. Bij zeven waarnemingen werden geen geisers aangetroffen. Volgens de organisatie betekent dit dat de waterdampen spontaan kunnen opduiken.

Video: NASA licht de ontdekking toe

Oceaan 

De wetenschappers hebben al langer het idee dat er onder het ijs van Europa een oceaan schuilgaat. Met deze bevindingen groeit de gedachte dat het mogelijk is om monsters te verkrijgen zonder door een kilometer dikke ijskorst hoeven te boren. "Europa wordt gezien als een veelbelovende plek waar leven eventueel mogelijk is", aldus de NASA.

Er wordt geschat dat de oceaan van de maan twee keer zo groot is als die van de Aarde. Europa is zo'n 3.100 kilometer in diameter, iets kleiner dan de maan van de Aarde.

Maan Europa

Onderzoek

De NASA begint in 2018 een nieuw onderzoek met de James Webb Space-telescoop om te bevestigen dat het inderdaad om waterdampen uit geisers gaat.

Het zou de tweede maan in ons zonnestelsel zijn waar deze waterdamp pluimen voorkomen. Eerder werden al waterdampen uit geisers waargenomen op de maan Enceladus van Saturnus.

Aanbevolen artikelen