Vrijdag 20 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Paard

'Paarden kunnen met mensen communiceren via symbolen'

Paarden kunnen communiceren met mensen door symbolen aan te raken.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

De dieren kunnen worden getraind om met hun hoofd een plaatje aan te raken als ze het koud hebben en een kleed over hun lichaam willen dragen.

Alle paarden lijken deze vaardigheid binnen twee weken te kunnen leren.

Dat melden Noorse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Applied Animal Behaviour.

Symbolen

De wetenschappers leerden 23 paarden van verschillende rassen om naar een bord te kijken met drie symbolen waarmee de dieren uidelijk konden maken of ze wel of geen kleed wilden dragen tegen kou.

Het eerste symbool betekende 'kleed aan', het tweede stond voor 'kleed uit', het derde betekende 'geen verandering nodig'. De dieren werden na twee weken dagen training onder verschillende weersomstandigheden met succes getest, zo meldt nieuwssite Science Now.  

Als het koud was, liepen de paarden vaak naar het symbool voor 'kleed aan'. Wanneer het koud was en ze droegen al een kleed, kozen ze het plaatje voor 'geen verandering'. Bij warm weer raakten de paarden het symbool aan voor 'kleed uit'.

Warm

"Deze resultaten tonen aan dat de paarden hun voorkeuren communiceerden door symbolen te gebruiken", schrijft hoofdonderzoekster Cecilie Medjell.

De wetenschappers benadrukken in de studie dat de paarden ook wel eens de verkeerde keuze maakten. Zo leek één van de dieren het prettig te vinden wanneer haar verzorgers het kleed aan- of uittrokken. Het dier koos daarom in eerste instantie altijd voor verandering. Na een paar nachten in de kou, begon het paard meer logische keuzes te maken.

Aanbevolen artikelen