Een Britse man die drie dagen in de Alpen leefde als geit heeft een van de jaarlijks uitgereikte lg Nobelprijzen gewonnen.

Dat meldt de BBC. De prijs is een parodie op de reguliere Nobelprijs en wordt uitgereikt aan tien onderzoeken, waar men eerst om moet lachen, maar die ook tot denken aanzetten.

De winnaar, Tom Thwaites, liet speciale protheses maken zodat hij kon lopen als een geit. Door een aantal dagen te midden van geiten te leven wilde Thwaites aan de stress van het moderne leven ontsnappen. 

De onderzoeker zegt met één geit een bijzondere band te hebben opgebouwd. Ook kwam het bijna tot een confrontatie. "Ik liep wat rond, kauwde op gras, toen ik merkte dat de anderen opgehouden waren met kauwen en er een spanning ontstond die ik nog niet eerder had ervaren. Een of twee geiten wierpen hun hoorns naar voren en volgens mij werd ik toen uitgedaagd voor een gevecht", zegt Thwaites tegen de BBC.

Andere prijswinnaars onderzochten de persoonlijkheden van stenen en hoe de wereld er uitziet als je voorover gebukt door je benen naar de wereld kijkt.

Universiteit van Amsterdam

Ook een Nederlandse universiteit viel in de prijzen. Hoofddocent Forensische psychologie Bruno Verschuere van de Universiteit van Amsterdam won de lg Nobelprijs voor zijn onderzoek naar het leugengedrag van mensen.

Verschuere en zijn collega's hadden in technologiemuseum NEMO ruim duizend mensen gevraagd om eerlijk te zijn over hun lieggedrag. Ze ontdekten volgens de UvA dat jongvolwassenen niet alleen het vaakst liegen, maar ook nog eens de beste leugenaars zijn.

De hoofddocent was zelf verbaasd over de uitkomst van het onderzoek, waarin mensen onder meer vragen kregen voorgelegd als ‘Is een computer een dier?'. Daarbij kregen ze soms opdracht om te liegen. Verschuere: "Tot mijn verbazing vonden we in verder onderzoek dat veel leugenaars eerlijk zijn over hun leugenachtig gedrag.''

Video: Tom Thwaites vertelt over zijn ervaringen als geit