Voor het eerst staan dertien Nederlandse universiteiten in de wereldwijde top 200 van het toonaangevende blad Times Higher Education magazine. 

Net als vorig jaar staan er acht instellingen in de top 100, maakte het blad woensdag bekend.

De hoogst geplaatste Nederlandse universiteit (Delft) staat op de 59e plek. Daarna volgen de Universiteit van Amsterdam (63e plaats), Wageningen Universiteit (65), Erasmus Universiteit Rotterdam (69) en Leiden Universiteit (77). Tilburg University (198) komt dit jaar nieuw de top 200 binnen.

De World University Rankings van de Times is een wereldwijde lijst van de tweehonderd beste universiteiten. Bij het opstellen daarvan wordt gekeken naar onder meer onderzoek, kwaliteit van onderwijs en internationale activiteiten.

Oxford

Lijstaanvoerder is University of Oxford uit het Verenigd Koninkrijk, gevolg door de Amerikaanse universiteiten California Institute of Technology en Stanford.

Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is Nederland het best vertegenwoordigde land op de internationale lijst. Volgens Times is het echter niet vanzelfsprekend is dat Nederland de koppositie in de toekomst handhaaft.

Naar verwachting zullen grote investeringen in onderwijs en onderzoek in Aziatische landen ertoe leiden dat steeds meer universiteiten daar op de ranglijsten zullen stijgen. Dat gaat ten koste van universiteiten in West-Europa.

Toonaangevend

Er zijn drie gezaghebbende lijsten die de internationale universiteiten beoordelen. Op een andere lijst, van QS World University Ranking, daalden de meeste Nederlandse universiteiten.

Deze beoordeling houdt ook rekening met de reputatie die universiteiten in de loop der jaren hebben opgebouwd. Ook wordt voor deze lijst gekeken hoe vaak onderzoekers worden aangehaald in toonaangevende bladen.