Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
komeet

Scherpste beelden ooit gemaakt van uiteenvallende komeet

De ruimtetelescoop Hubble heeft de scherpste beelden ooit gemaakt van een uiteenvallende komeet. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om een komeet met een lengte van vijf voetbalvelden die in een baan om de zon draait.

Het object met de naam 332P/Ikeya-Murakami heeft 25 brokstukken van stof en ijs van zich afgeschud, die inmiddels zijn verspreid over 5.000 kilometer.

Dat meldt de NASA.   

Hubble

De beelden van de komeet werden al in januari gemaakt door de Hubble-telescoop, die 332P/Ikeya-Murakami drie dagen lang in het vizier had. De opnames zijn inmiddels grondig bestudeerd.

Nog nooit hadden sterrenkundigen de beschikking over scherpe beelden van een uiteenvallende komeet. Zelfs de rotatie van de afzonderlijke brokstukken (20 tot 60 meter groot) achter de komeet zijn waarneembaar op de opnames van de Hubble.

"We weten wel dat kometen soms desintegreren, maar we weten nog niet veel over hoe en en wanneer ze uit elkaar vallen", verklaart hoofdonderzoeker David Jewitte op Space.com. "Het probleem is dat het altijd snel gebeurt en zonder waarschuwing, dus we hebben niet veel kansen om bruikbare gegevens te verzamelen. Door de goede resolutie van de Hubble-telescoop zien we niet alleen kleine brokstukken van de komeet, we zien ze ook per dag veranderen.  

Zon

Waarschijnlijk desintegreert 332P/Ikeya-Murakami, omdat het object razendsnel om zijn as draait.

De komeet valt voorlopig echter nog niet volledig uit elkaar. Het object heeft nog genoeg massa om ongeveer 150 jaar rondjes om de zon te draaien.

Aanbevolen artikelen