China heeft donderdag het ruimtelaboratorium Tiangong-2, ofwel Hemels Paleis, gelanceerd. Het is een belangrijke stap op weg naar een defintief ruimtestation.

Het laboratorium werd met een raket gelanceerd vanaf een basis in de Gobiwoestijn in het noordwesten van het land. 

In 2011 werd Tiangong- gelanceerd. Beide raketten zijn bedoeld als prototypes voor het realiseren van een ruimtestation dat naar verwachting in 2022 wordt gelanceerd.

Het laboratorium is langer in staat om astronauten te huisvesten dan zijn voorganger. Het bestaat uit twee cabines. Een voor astronauten en een voor experimenten. Midden oktober vindt er nog een lancering plaats met twee chineze astronauten aan boord.

Zij zullen het ruimtelaboratorium dertig dagen bemannen en experimenten uitvoeren. Het is de langste ruimtemissie van China ooit en de eerste bemande vlucht van China sinds 2013. 

Video: China lanceert ruimtelaboratorium Tiangong-2 

ISS

Het is voorheen alleen de Verenigde Staten en Rusland gelukt om een bemand station in de ruimte te krijgen. De VS wil China geen toegang geven tot het Internationale Ruimtestation (ISS), omdat wordt gevreesd dat de Chinezen technologie kopieëren.

Mocht ISS - zoals voorgenomen - in 2024 stoppen, dan zou China daarna het enige land zijn dat een permanente buitenpost in de ruimte heeft.

De op een na grootste economie van de wereld heeft een ambitieus ruimteprogramma. In april 2017 vertrekt de eerste vrachtraket om het laboratorium onder meer van nieuwe brandstof te voorzien.