Alle ijsberen op de Noordpool worden bedreigd door smeltend ijs, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De negentien gebieden op de Noordpool waar ijsberen leven, zijn steeds minder lang bedekt met ijs gedurende winter.

De periode waarin er ijs ligt, neemt per decennium af met zeven tot negen dagen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Cryosphere.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door satellietbeelden te bestuderen van de Noordpool. Ze hadden de beschikking over een archief van 35 jaar en focusten zich op negentien leefgebieden van ijsberen die in grootte variëren van 53.000 tot 281.000 vierkante kilometer.

In al deze gebieden zagen ze dezelfde trend: het zeeijs trekt zich in de lente steeds vroeger terug en groeit in de herfst steeds langzamer aan. Aangezien ijsberen gebieden met ijs nodig hebben om te jagen op zeehonden en vis, worden vrijwel alle populaties ernstig bedreigd.

IJsvrij

"Het breken van ijs in de lente en het uitblijven van ijs in de herfst, zorgt ervoor dat de ijsberen minder tijd hebben om te jagen, maar ze hebben ook minder kans om een partner tegen te komen en nageslacht te verwekken", verklaart hoofdonderzoekster Kirstin Laidre op nieuwssite Nature.

Sommige klimaatmodellen suggereren dat het grootste deel van de Noordpool al in het midden van deze eeuw ijsvrij zal zijn gedurende de zomer. Waarschijnlijk zullen ijsberen dan uitsterven.