Het geheugen van sommige mensen gaat op latere leeftijd niet achteruit, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

De hersengebieden die betrokken zijn bij het opslaan en ophalen van herinneringen vertonen bij deze personen niet of nauwelijks krimp na hun zestigste levensjaar.

Bij geheugentesten presteren ze even goed als twintigers en dertigers. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Hersenscans

De wetenschappers van het Massachusetts General Hospital maakten hersenscans van veertig proefpersonen tussen 60 en 80 jaar. Van hen hadden er 17 opvallend goed gepresteerd bij geheugentesten.

Ter vergelijking werden ter ook hersenscans gemaakt van veertig proefpersonen tussen de 18 en 35 jaar die gemiddeld presteerden bij geheugentesten.

De hersenen van de ouderen met een buitengewoon goede geheugenscore bleken grote overeenkomsten te vertonen met de hersenen van de jongeren.

Krimpen

Normaal gesproken krimpt de hersenschors van het menselijk brein op latere leeftijd. Ook andere hersengebieden die zijn betrokken bij het geheugen, worden meestal iets kleiner op latere leeftijd.

Bij de ouderen met 'supergeheugen' was het brein echter nauwelijks gekrompen. "In sommige gevallen was er geen verschil in dikte te zien tussen de hersenen van de ouderen en de jongeren", aldus hoofdonderzoeker Feldman Barrett op de nieuwssite van de Universiteit van Harvard.

De wetenschappers hopen uiteindelijk te achterhalen welk biologisch proces ervoor zorgt dat het geheugen van sommige ouderen niet wordt aangetast door ouderdom. "Hopelijk vinden we aanwijzingen waarmee we de achteruitgang van het geheugen kunnen stoppen, die normaal gesproken bij ouderen optreedt."