Grondeekhoorns houden bij het verstoppen van voedsel rekening met de stand van de zon. 

Als de eekhoorns van de soort Xerus inauris ergens voedsel verstoppen voor de volgende dag, lopen ze in een opvallende rechte lijn ten opzichte van de zon.

Ze halen het voedsel vervolgens precies 24 uur later weer op als de stand van de zon hetzelfde is, zodat ze zich  kunnen oriënteren op het hemellichaam. Dat meldt de Universiteit van Zürich.     

Overschot

Grondeekhoorns verstoppen overtollig voedsel vaak als een soort appeltje voor de dorst door het te begraven. De onderzoekers gaven negen eekhoorns uit verschillende kolonies in Zuid-Afrika wat extra nootjes, zodat er een overschot aan voedsel ontstond.

De dieren begroeven het voedsel op vijf tot tien minuten lopen van hun nest. In de nootjes zat een gps-chip, zodat de onderzoekers de looproute van de eekhoorns precies konden vastleggen.

Begroeiing

De wetenschappers vermoeden dat de dieren de zon als oriëntatiepunt gebruiken. Dat is goed verklaarbaar. Grondeekhoorns leven op grote vlaktes in Zuid-Afrika waar weinig begroeiing is. De dieren hebben dus weinig herkenningspunten in de omgeving.

"De eekhoorns gebruiken daarom waarschijnlijk de positie van de zon om te bepalen in welke richting ze lopen", aldus hoofdonderzoeker Jamie Samson op nieuwssite EurekAlert.